Skype

Wat is Skype?
Skype is een dienst waarmee je via een computer of mobiele telefoon gratis kan videobellen en chatten over de hele wereld. Je kan dit netwerk installeren op je computer of op je telefoon en een account aanmaken. Hiermee ontvang je een gebruikersnaam. Via deze gebruikersnaam of via je mailadres kunnen anderen jou vinden. Om van de videofunctie gebruik te kunnen maken, dien je wel een webcam te hebben of een camera op de voorkant van je telefoon. Internet is waarschijnlijk ook ontzettend handig. (Worldwideweb, 2012)

Geschiedenis
Skype is in 2003 opgericht door Niklas Zennström uit Zweden en Janus Friis uit Denemarken door het bedrijf Skype Global. Skype is voortgekomen uit het programma Kazaa, waarmee je documenten met elkaar kon delen. Dit was een zogenoemd Peer-to-Peer netwerk. Skype is hier ook gebruik van gaan maken, maar dan gericht op geluidsoverdracht. Het is voornamelijk een succes geworden doordat de dienst gratis is. Skype Global is in 2005 verkocht aan eBay, waarna het bij Silver Lake terecht is gekomen. Laatste eigenaar van dit bedrijf is Microsoft, zij hebben hier 8,5 miljard dollar voor betaald. (Marconcepts, 2014)

 Aantal gebruikers
Skype is ontwikkeld voor iedereen die gratis contact wil houden met personen die over de hele wereld verspreid zitten. Uit onderzoek is gebleken dat dit netwerk ook makkelijk is te gebruiken voor personen die niet goed met een computer overweg kunnen. Wat wel noodzakelijk is, is een microfoon en speakers. (Marconcepts, 2014)

Skype had in 2013 299 miljoen gebruikers over de hele wereld.Daarnaast is bekend dat het aantal minuten dat mensen met elkaar communiceren via Skype is gegroeid tot twee miljard minuten per dag. (Dutchcowboys, 2013)

 Zakelijk gebruik
Skype heeft ook een zakelijke tak opgericht, namelijk Skype Business. Dit biedt organisaties de mogelijkheid om wereldwijd gratis van computer naar computer te telefoneren. De omgeving hiervan is ontworpen voor het zakelijk gebruik van Skype. Hiermee kan je bijvoorbeeld betalingen of vergadergesprekken vooraf organiseren. Bij vergaderingen kunnen maximaal 5 personen tegelijk deelnemen aan het gesprek. Mits je als organisatie bent uitgebreid naar de zakelijke versie, dan heb je vele voordelen, namelijk:
Skype voicemail, Chatten met Skype, per microfoon, webcam of beiden, Multi-Chat, doorschakelen naar een vast of mobiel nummer en gratis het gratis nummer van de organisatie bellen via Skype. (InfoNu, Skype Business, 2013)

Verdienmodel
Skype maakt gebruik van het Freemium-model. Dit houdt in dat zij een gratis dienst aanbieden. Wanneer een klant van meer onderdelen van de dienst gebruik wil maken betaalt hij een bepaald bedrag per maand hiervoor. (Wordeenklantmagneet, sd)

Het bellen van mensen die ook gebruik maken van Skype op hun computer is gratis. Ook is het tegen betaling mogelijk om iemand op zijn of haar vaste of mobiele nummer te bellen. De tarieven die je hiervoor dient te betalen, zijn op internationaal gebied ontzettend aantrekkelijk, waardoor men bereid is om te betalen voor SkypeOut. Ook voor het bereikbaar zijn voor mensen die je vanaf hun mobiele of vaste nummer bellen op Skype dien je een extra bedrag te betalen, dit is ook een premium. Verder heb je de mogelijkheid om smsjes te versturen en te ontvangen en je account te personaliseren. Dit is natuurlijk ook tegen betaling van een bepaald bedrag. (InfoNu, 2012)

Bronnen

Dutchcowboys. (2013, April 4). Microsoft. Opgehaald van Dutchcowboys: http://www.dutchcowboys.nl/microsoft/28036

InfoNu. (2012, Maart 26). Het freemium verdienmodel. Opgehaald van Infonu: http://zakelijk.infonu.nl/onderneming/88476-het-freemium-verdienmodel.html

InfoNu. (2013, januari 18). Skype Business. Opgehaald van InfoNu: http://electronica.infonu.nl/telecom/50725-skype-business-of-skype-voor-zakelijk-gebruik-voordelen.html

Marconcepts. (2014). Skyp. Opgehaald van Cursus-social-media: http://www.cursus-social-media.nl/skype/

Wordeenklantmagneet. (sd). Verdienmodel. Opgehaald van Wordeenklantmagneet: http://wordeenklantmagneet.nl/verdienmodel/

Worldwideweb. (2012, November 6). Wat is skype en hoe werkt het. Opgehaald van Worldwideweb: http://worldwideweb.plazilla.com/page/4295019993/wat-is-skype-hoe-werkt-skype-en-wat-zijn-de-gevaren-en-de-voordelen-van-skype

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s