WordPress

Om meer inzicht te geven in het gebruik van verschillende social media platformen, wil ik dieper ingaan op WordPress. Dit omdat ik hier zelf ook gebruik van maak voor mijn blog en ik erg nieuwsgierig ben naar de geschiedenis, het zakelijk gebruik, het verdienmodel van WordPress en de gebruikers.

Geschiedenis
In 2002 heeft Matt Mullenweg, toen 19 jaar, besloten om WordPress te starten. Dit idee is ontstaan doordat hij aan het stoeien was met de blogsoftware van B2, dit heeft hem doen beslissen om de broncode van de software te klonen en verder te ontwikkelen. Een software developer, Mike Little, heeft zich bij Matt aangesloten om hem te helpen. Hieruit is in 2003 de eerste versie van WordPress ontstaan. (Daalderop, 2013)

Gebruikers
Maandelijks worden er door meer dan 376 miljoen gebruikers ongeveer 4,1 miljard WordPress pagina’s verspreid over ongeveer 65 miljoen websites en elke dag worden er ongeveer 100.000 nieuwe WordPress websites gelanceerd. Hiermee zie je direct dat dit platform erg bekend is over de hele wereld, waarschijnlijk maak ik daarom ook zelf gebruik van dit social media platform. (Daalderop, 2013) Op onderstaande afbeelding is te lezen hoeveel gebruikers er op 11 juli 2011 gebruik maakten van WordPress. (WebSonic, 2011)

Zakelijk
In Oktober 2013 vond voor het eerst WordCamp plaats in Europa. Bij WordCamp komen allerlei mensen die gebruik maken van WordPress bij elkaar. Tegenwoordig kan je als bedrijf ook ontzettend veel met WordPress. Je kan namelijk makkelijk een website maken en onderhouden. Ook kunnen organisaties op dit medium een eigen blog beginnen, een bedrijfswebsite maken en zelfs een webshop. WordPress is makkelijk in het gebruik. Wel wordt het betaald wanneer je er meer mee wil doen dan alleen een blog bijhouden. (Frankwatching, 2013) Hiermee beland ik ook direct bij het onderwerp over het verdienmodel van WordPress.

Verdienmodel
WordPress is afhankelijk van wat je ermee doet volledig gratis te gebruiken. Het geld dat zij verdienen, verdienen zij bijvoorbeeld door verschillende thema’s te maken die je tegen betaling kan kiezen, gelukkig zijn er ook veel gratis thema’s waar je gebruik van kan maken. Onder ander het thema waar ik gebruik van maak. Het is ook mogelijk om bij WordPress een premium plugin/theme te kopen. (WPlounge, 2014)

WordPress heeft veel verschillende manieren waar op zij geld verdienen. Een voorbeeld hiervan is Web Hosting. Hiermee biedt WordPress web hosting services aan verschillende grote merken. De prijzen hiervan starten bij $ 15,000 per maand. Een andere manier waar op zij geld verdienen, is door middel van de WordPress themes. Ze bieden verschillende thema’s aan voor een prijs die tussen de $50 en $100 ligt. Deze zijn ontwikkeld door een derde partij die ook commissie krijgen per verkoop. Ook verdienen ze bij WordPress geld door middel van WordPress Support. Indien je hulp nodig hebt van WordPress kan dit gratis. Ook hebben zij een team opgericht die je kan helpen met betrekking tot het oplossen van verschillende systeemproblemen. Deze service bedraagt ongeveer $2.5 tot $ 5 K per jaar. Een andere manier van geld verdienen voor WordPress is door middel van Guided Transfers. Dit houdt in dat wanneer jij je blog van WordPress.com naar WordPress.org wil verplaatsen, je gebruik kan maken van een service. Deze dien je eenmalig te betalen en de kosten hiervoor zijn $119,-. (Labnol, 2014)

Bronnen

Daalderop, T. (2013, Mei 21). 10 jaar WordPress mijlpaal in de geschiedenis van een game changer. Opgehaald van Frankwatching: http://www.frankwatching.com/archive/2013/05/21/10-jaar-wordpress-mijlpaal-in-de-geschiedenis-van-een-game-changer/

Frankwatching. (2013, oktober 9). Het nieuwe WordPress. Opgehaald van Frankwatching: http://www.frankwatching.com/archive/2013/10/09/het-nieuwe-wordpress-automatische-updates-extreme-veiligheid/

Labnol. (2014, april 10). How WordPress makes money. Opgehaald van Labnol: http://www.labnol.org/internet/blogging/how-wordpress-makes-money/7576/

WebSonic. (2011, juli 11). Meer dan 50 miljoen wordpress sites. Opgehaald van Websonic: http://www.websonic.nl/nieuws/meer-dan-50-miljoen-wordpress-sites-28672

WPlounge. (2014). Wat is WordPress. Opgehaald van WPlounge: http://www.wplounge.nl/wat-is-wordpress/

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s